Re:clame

13.3.12

Brussels Airlines promo: Afrika of Europa, mossel of vis?


Sixplusone (6+1) komt voor Brussels Airlines met een promo-actie die niet in 1 slagzin kan, maar er in 2 moet. En dat is dan ook onmiddellijk waar het schoentje knelt. De consument krijgt de keuze: een Europese bestemming vanaf 99 euro of een Afrikaanse bestemming vanaf 599 euro. U voelt het probleem al aankomen: er worden twee producten aangeprezen, die in prijs 500% van elkaar verschillen. Dat verschil is niet alleen hallucinant, het is ook een pain in the ass om een campagne mee op te zetten.

Er worden twee doelpublieken aangesproken, of misschien eenzelfde publiek maar met twee totaal verschillende noden. De (geslaagdere) radio-reclame "Kop of munt" duidt daar eveneens op. Het is een beetje hetzelfde als zeggen: je kan met de bus naar Turnhout op donderdagvoormiddag of met de Thalys op verlengd weekend naar Parijs. Die tweeledigheid werd nogal platjes geadresseerd door middel van oubollig clichématig artwork dat rechtstreeks uit een Libelle van 1993 lijkt te komen.

De re:clame:

Toegegeven, de opdracht is moeilijker dan hij lijkt, en budget was hier ongetwijfeld een belangrijke concern. De vraag is of men de klant hier niet op andere gedachten had moeten brengen. Anderzijds had die moeilijke tweeledigheid een uitstekende bron van inspiratie kunnen zijn en verder kunnen gaan dan Duo Penotti, ben-je-blank-of-ben-je-zwart-stilisme. Waarom bijvoorbeeld niet levellen met je publiek en een boodschap brengen à la "We weten dat je dezelfde blijft, of je nu in Praag of in Nairobi bent" terwijl twee quasi identieke foto's dezelfde persoon in dezelfde pose aan dezelfde smartphone gekluisterd tonen, en alleen de achtergrond totaal verschilt. Een gelijkaardige campagne zou nog meer kunnen inspelen op het "zoek de zeven verschillen" thema; toon een quasi identieke situatie (onder versus boven, links versus rechts op de print) maar breng er een aantal typische verschillen in. Verander het drankje op de tafel, verander de huidskleur van de buschauffeur, verander een lange broek in een korte broek,... Een andere invalshoek zou kunnen zijn dat "we worden betaald om niet op Zuid-Amerika te vliegen, zo goedkoop zijn we".

Maar hoe je het ook draait of keert, de bottomline blijft dezelfde: dit zijn twee totaal verschillende producten, waar de keuze tussen die twee de ruimte voor één zoveel inpalmt dat geen van beide echt aan bod komt, althans niet met deze campagne. De keuze is het product geworden. Zo krijg je geen zaadje geplant in het hoofd van de consument.

Labels: , , , ,